Pelletkachel fero

Pelletkachels

Een pelletkachel is een variant van de houtgestookte kachel die zowel vrijstaand als ingebouwd in een ruimte als warmtebron dient. Pellets zijn stukjes houtafval die samengeperst zijn ter grootte van een grove korrel. Deze pellets zijn zeer goedkoop in de aanschaf en zuinig in gebruik. De pelletkachel is zo ontwikkeld dat het rendement van deze kachel 90% is. De kachel kan een ruimte verwarmen maar ook een gehele woning. De kachel is exact in te stellen op een gewenste temperatuur en regelt zelf de toevoer van pellets uit het voorraadgedeelte. De pelletkachel is veel warmer ten opzichten van de houtkachel, goedkoper en efficiënter in het gebruik terwijl en sfeerbeleving blijft hetzelfde. Daarnaast is de installatie van een dergelijke kachel eenvoudig, is het onderhoud minimaal en is de aanschafprijs gelijkwaardig aan die van de standaard houtkachel.

 

Hoe werkt een pelletkachel

De achterkant van de kachel is voorzien van een reservoir voor de pellets. Het reservoir is gemakkelijk bereikbaar via de bovenkant van de kachel. U kunt het reservoir zo groot kiezen als u wenst, de grootte hangt af van de wensen van de gebruiker. Hoeveel warmte wilt u. De minimum ruimte is 15 Liter pellets. Het reservoir werkt net als een koffie-automaat, de pellets worden via een draaiende vijzel (over het algemeen gietijzer of roestvrijstaal) volautomatisch toegevoegd aan de vuurhaard. Verse lucht die van buitenaf wordt aangetrokken wordt door een (geluidsarme) ventilator door het vuur geblazen waardoor de warme lucht uiteindelijk in de woning terecht komt. De verbrandingslucht wordt afgevoerd naar buiten door het rookgaskanaal. Vanwege de druk die er op staat is het niet noodzakelijk dat de afvoer via een schoorsteenaansluiting gebeurt; een eenvoudige directe verbinding naar buiten is voldoende.

Kiezen van een pelletkachel

Als u naar een pelletkachel gaat kijken is het verstandig om u goed te laten informeren en goed te laten uitleggen hoe zware kachel u dient te nemen.
Een te zware pellet-kachel geeft last door teveel warmte in de kamer en zal dan automatisch uitslaan hetgeen zonde is.


Veiligheid pelletkachels

Veiligheid is ten eerste altijd iets dat bij de gebruiker ligt. De pelletkachel wordt erg heet en voorzichtigheid is geboden rondom kleine kinderen. Als u zich terdege bewust bent van de veiligheidsregels dan is de pelletkachel net zo veilig al seen CV ketel.

Daarnaast is een pelletkachel een gesloten system en is de kans dat er giftige gassen in de ruimte komen nihil. Daarbij is het rendement van een pelletkachel erg hoog (90%) omdat er een bijna volledige verbranding plaats vindt. Bij een volledige verbranding komen ook bijna geen giftige stoffen vrij.

Kijk voor meer informatie op: UW-haard.nl