Soorten pelletkachels

Er bestaan 3 soorten pelletkachels, de vrijstaande pelletkachel en de inbouwvariant. Elk met weer verschillende opties binnen zijn soort. Daarnaast is er onderscheid te maken in de vulmethode. U heeft keuze tussen een bovenlader en een bodemvuller.

De vrijstaande pelletkachel‚Ä®

Vrijstaande pelletkachels, het woord zegt het al, staan los in een ruimte en kunnen zeer gemakkelijk verplaatst worden naar een andere ruimte. Deze kachels werken op stroom, maar hebben weinig wattage nodig om electriciteit te genereren. Zo’n vrijstaande pelletkachel verwarmt met gemak een kamer maar door het aanpassen van de ventilator en het volume kan er een sterkere luchtstroom geproduceerd worden. Op deze manier kan je meer warmte de kamer inblazen of een grotere kamer verwarmen. Deze vrijstaande kachels zijn eenvoudig in het onderhoud.

 

 

De inbouw pelletkachel

Het bijzondere van de inbouw pelletkachel is dat deze rechtstreeks in de open haard kan worden ingebouwd. Gezien het feit dat deze kachel het rookkanaal benut zijn er wel regels omtrent onderhoud en reiniging hetgeen de vrijstaande variant niet heeft. Het is verstandig een inbouwpelletkachel altijd door een professional te laten plaatsen. Meestal zijn inbouw pelletkachels bodemladers omdat er geen ruimte is om ze van boven af te vullen.  Hierdoor stapelt het as zich gemakkelijker op en moet deze dan ook regelmatig verwijderd worden om problemen te vermijden.

de hydraulische pelletkachel

Deze pelletkachek is aangesloten op de cv installatie en heetf een evenhoog rendement als de traditionele pelletkachel rond de 90%. Deze kachel  is volautomatisch met een water-warmtewisselaar en uitgerust met een ingebouwde circulatiepomp en expansievat. Via deze kachel wordt warmte verspreid via de radiatoren zodat meerdere ruimtes tegelijk verwarmd worden. Restwarmte wordt afgegeven in de ruimte waar de kachel zelf staat. Dus je kunt hierdoor alsnog van een gezellig vuurtje genieten.